Spring naar content

Het zijn de kleine dingen die het doen

Diny

Als ze de telefoon opneemt, geeft ze meteen een reprimande voor het tijdstip waarop er gebeld wordt. De afspraak was: tien uur bellen. Nu is het zoetjesaan al bijna half elf. Ze zegt het vriendelijk maar duidelijk. De boodschap: je moet niet zomaar denken dat oude mensen niks te doen hebben en maar de hele dag op een telefoontje zitten te wachten.

Ze is het type persoon dat eigenlijk vijf vragen beantwoordt nadat er een halve gesteld is. Deze vrouw leeft het leven ten volle en gaat door het vuur voor anderen. Zeker in coronatijd. Ze heeft gemerkt dat sommige leeftijdsgenoten toch wel een beetje weg zitten te kwijnen. Dus ze is er gewoon maar mee begonnen om de vriendinnen van de bridgeclub iedere week even te bellen. En wat blijkt: daar zijn ze zo blij mee! Soms hebben ze bijna niks te melden, soms praten ze een half uur. Dat maakt haar niks uit, ze hoort alles aan. Ze komt niet met oplossingen of peptalk, zoals jongelui dat zouden noemen. Ze luistert gewoon, het gaat om het gebaar. Het zijn immers de kleine dingen die het doen.

Ze heeft de oorlog nog meegemaakt. En in die tijd, zeg maar vlak na 1945, was er veel armoe en ellende. Maar juist toen hielpen de mensen elkaar. Als een moeder ziek was, stonden de volgende ochtend drie vrouwen uit de straat voor de deur. Eén ging de was doen, de tweede ging voor het eten zorgen, de derde zorgde voor de kinderen. Dat was heel normaal in die tijd. We hadden niks, en we gaven alles. Anno 2020 is dat precies andersom. Maar, door corona is dat gevoel van vroeger weer even een klein beetje terug. We kijken weer iets meer naar elkaar om. Maar ja, dat egoïsme van de huidige tijd, dat ga je toch niet meer helemaal weghalen. Dat gezeur over die anderhalve meter en dat geschreeuw om individuele vrijheid. Dat zegt al genoeg.

Schoorvoetend, maar met ook een beetje trots, geeft ze tegen het einde van het telefoongesprek haar leeftijd prijs. Diny is 88 jaar.

Het telefoongesprek sluit ze af met een bemoedigende boodschap aan ons allen. Kijk nou een keer naar een ander, en of die misschien je hulp kan gebruiken. Het hoeft allemaal niks te kosten. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Tekst: Letizia Rompelberg

Diny is een van de geïnterviewden die te horen zijn in de podcast ‘En toen begon de lente’. Een project geïnitieerd door Muzelinck, mede mogelijk gemaakt door Brabant Wonen en uitgevoerd door Hertog Zout.