Spring naar content

Het was heftig, maar het is gewoon haar werk

Elke

Ze heeft een vanzelfsprekende, open glimlach op haar gezicht. Ze loopt met grote, energieke passen het opnamelokaal van Muzelinck binnen.

Elke werkte dit voorjaar maandenlang op de plaats waar coronapatiënten die er het slechtst aan toe waren werden behandeld: de intensive care. Het eerste wat ze erover zegt is dat ze het met liefde gedaan heeft. Dat applaus was wel leuk, maar dat was niet per se nodig. Het was heftig, maar het is gewoon haar werk. Ze werkt al acht jaren op de IC en wordt nooit moe van het zorgen. Het leven toont zich in zijn meest pure vorm aan haar, doordat ze mensen intensief verzorgt die op dat moment op hun kwetsbaarst zijn.

In niet-coronatijden zorg je op de IC vaak maar voor één patiënt tegelijkertijd. Dat klinkt misschien gek, zegt ze bijna verontschuldigend, maar daardoor bouw je wel een intieme band op met je patiënt. En als de dood dan toch de kamer binnenstapt, doe je er alles aan om de stervende op een waardige manier afscheid te laten nemen van zijn naasten, familie en het leven zelf.

Dit voorjaar was het allemaal anders. Bij de overdracht aan het begin van haar diensten was de lijst met overleden of verplaatste patiënten te lang om helemaal te kunnen bevatten. Er was geen kans om een band op te bouwen, geen familie op bezoek en in te veel gevallen geen waardig afscheid. De Corona IC was eerder een geïsoleerd fort. Met man, vrouw en macht, in blauwe pakken gehesen, werd gestreden tegen een venijnige, onbekende spelbreker. En ondanks dat alles bleef ze minuut voor minuut, uur voor uur, doorwerken om alle kwetsbaarheid te beschermen.

Eén avond zal ze nooit vergeten. Het was eind maart en ze reed naar haar nachtdienst. Het was stil op de snelweg. Het enige wat er te zien was, waren een traumahelikopter en de blauwe zwaailichten van ambulances, die, net als zij, onderweg waren naar het ziekenhuis. Verder was het donker.

Ze deed het met liefde. Het was heftig, maar het is gewoon haar werk.

Tekst: Letizia Rompelberg

Elke is een van de geïnterviewden die te horen zijn in de podcast ‘En toen begon de lente’. Een project geïnitieerd door Muzelinck, mede mogelijk gemaakt door Brabant Wonen en uitgevoerd door Hertog Zout.