Spring naar content

“Hè bah”

Het liefdesverhaal achter de campagnefoto van Lust Liefde Leeftijd

10 juni 2023 – Door Letizia Rompelberg

“hè bah”, staat er. Eerst denk ik dat ik het niet goed lees. Ik check de facebookpagina van Zout en ik zie een opmerking onder een post waarin we de campagnefoto delen via social media. Ik kijk goed en het staat er echt: “hè bah”.

Een vrijwilligersorganisatie die uitjes voor senioren organiseert wilde de foto niet doorsturen naar hun achterban, ‘dat gaat te ver’. In een supermarkt in Ulvenhout is de poster een dag na het ophangen verwijderd. “Hè bah”…“hè bah”, het blijft in mijn hoofd hangen.

In alle eerlijkheid moet ik beginnen met te bekennen dat ik ook schroom had, de eerste keer dat ik een 75-jarige dame ging interviewen over haar seksleven. Ondertussen heb ik zoveel over liefde en seks gesproken met mensen die minstens 30 jaar ouder zijn dan ik (38), dat ik die schroom helemaal vergeten was.

Is dat diezelfde ongemakkelijkheid waardoor mensen de campagnefoto vies of controversieel vinden?

Ik neem jullie even mee in de liefdesverhalen achter deze foto. De meneer is Arie. Arie is 91 jaar en is afgelopen oktober zijn vrouw verloren. Zij was 86 toen ze stierf. Hij heeft zijn Philomena de laatste 40 jaar van haar leven intensief verzorgd, zij zat in een rolstoel. Ondanks haar invaliditeit hadden ze tot op het laatst een intense en intieme liefdesband. Arie mist haar nog iedere dag.

De dame ernaast is Hella. Hella is 75 jaar en loopt achter een rollator na een kankerbehandeling en meerdere herseninfarcten. Ze is al eens dood verklaard, maar op de een of andere manier is ze er nog. Sinds een jaar zit ze op een datingsite en heeft op die manier regelmatig dates met leuke mannen en geniet volop van het menselijke contact, de aanraking, en ja, ook de seks. Het geeft haar leven kleur, energie, een sprankeling. Ze is al meerdere keren verliefd geweest, sommige relaties duren maanden, sommigen duren twee dagen. Ze heeft ook een tijdje een ‘friend with benefits’ gehad. Dat was voor beide kanten een prachtige aanvulling op het leven.

Hella en Arie zijn geen geliefden, ze zijn bevriend. Hella kende ook Aries vrouw. Beiden spelen mee in de voorstelling Lust Liefde Leeftijd, waar ze hun eigen verhaal delen. En ze stonden dus ook model voor de campagnefoto.

Deze foto is gemaakt op een regenachtige dag in april 2023. In de studio hadden we een luchtbed op de grond gelegd en de fotograaf stond op een 4 meter hoge steiger om het perfecte shot van boven te kunnen maken. Toen Hella en Arie samen in bed kropen, beiden in hun pyjama’s, was Arie heel voorzichtig. Hella stelde hem gerust; “Kom maar écht tegen me aan liggen, Arie, dat is mooier voor de foto, als wij ook een beetje genieten”, zei ze. Hella en Arie praatten in bed honderduit over hoe fijn het toch is om lekker tegen iemand aan te liggen. Ze praatten ook over Aries vrouw, en hoe mooi ze het zou hebben gevonden dat Arie hier mag poseren als model.

Door de reacties op het campagnebeeld realiseer ik me waarom we deze voorstelling maken. En waarom het belangrijk is om verhalen over seksualiteit op oudere leeftijd te delen. Laten we onderkennen dat het ongemakkelijk kan zijn om een gesprek over intimiteit op oudere leeftijd te hebben. Maar dit hoeft het niet te zijn. Als het ongemakkelijk blijft en daardoor vermeden wordt, kan er veel ellende groeien: mensen die geen raad weten met hun intieme verlangens en er nergens mee terecht kunnen.

En het gaat over ons allemaal, we willen allemaal minstens 70 worden. Denken we nou echt dat we boven de 70 geen behoeften meer hebben aan enige vorm van liefde, seks, warmte en intimiteit?

Letizia Rompelberg
Artistiek leider Zout
Regisseur Lust Liefde Leeftijd