Spring naar content

Ik Ben Hier Breda

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Sta jij wel eens stil bij het verhaal van een ander? Welke reis iemand heeft gemaakt om tot hier te komen, en wat diegene onderweg heeft meegemaakt?

“Het woord vluchteling, gelukszoeker of statushouder is zo uitgehold dat je makkelijk vergeet dat er een mens van vlees en bloed achter schuilgaat. In Ik ben hier kan je niet om die mens heen.” recensie Theaterkrant (keuze van de criticus)

“Tot ik 14 was dacht ik dat de wereld ophield bij de horizon die ik zag. Niet dus. Er is meer. Ik ben 14 en rijd mijn toekomst tegemoet. Heel even durf ik te dromen van een toekomst. Iets leren, misschien naar school. Ik voel dat ik glimlach.”

Het project Ik Ben Hier bestaat uit een traject theatertrainingen voor vluchtelingen en een theatervoorstelling.

In mei en juni 2021 organiseerde Zout in samenwerking met Taalhuis Breda theatertrainingen voor vluchtelingen. Tijdens deze trainingen werkten de deelnemers aan hun taalontwikkeling aan de hand van storytelling, improvisatie en scenes.

De voorstelling Ik Ben Hier speelde van 1 t/m 10 oktober in Breda. Onderweg vertelden statushouders hun verhaal, aan jou. Over hun jeugd, oorlog, onderweg zijn, verlies, hoop, liefde en het leven in Breda.

Ik zit in het midden van de coupé en zie de agent op mij afkomen. ‘Paspoort!’ roept hij naar mij. Maar ik heb geen paspoort. Dan gaat het vertreksignaal van de trein. De agent gaat snel naar buiten en laat mij achter. Een vrouw schuin tegenover mij heeft het gezien. "You are lucky", zegt ze. "You are lucky."

Credits

Artistieke leiding en regie: Letizia Rompelberg
Co-regie: Marjolein Frijling
Projectmanagement: Christel Ooms
Productieleiding: Jens Akkermans
Sounddesign: Bram Schouw
Marketing: Arjette van Gorsel
Fotografie: Barbara Medo
In samenwerking met: Nieuwe Veste en Taalhuis Breda.
Met dank aan: VSB fonds, Fonds ZOZ, Gemeente Breda, KunstLoc

Samenwerkingspartners