Spring naar content

‘Iedereen die er was voelde het’

Een ander echt zien en luisteren naar elkaars verhaal. Los van vooroordelen of aannames. Dit stond centraal in de performance en workshop die Zout ontwikkelde in opdracht van Lot van Schendel en Carien van Weezel, beleidsontwikkelaars vluchtelingen bij Gemeente Breda. De wens was om tijdens een interactieve middag elkaar te leren kennen als mens. “Als je elkaar kent is het makkelijker om de ander te benaderen en inspanningen op elkaar af te stemmen. We hebben Zout gevraagd ons hierbij te helpen en daar hebben wij zeker geen spijt van!”.

De performance en workshop gaven een startschot aan de samenwerking tussen de verschillende partijen binnen de Wet Inburgering 2021. De mensen die betrokken zijn in het inburgeringsproces van statushouders kregen diverse opdrachten om eens echt naar een ander te kijken en te luisteren.

De aanwezigen werden meegenomen in het verhaal van Cyrus Esfandiari uit Iran. “Cyrus vertelde zijn vluchtverhaal met zoveel intentie waardoor je de spanning die dat mee bracht, door je lijf heen voelde razen. De begeleidende muziek verhoogde deze beleving nog eens extra. Iedereen die er was voelde het, het was doodstil en eigenlijk waren we allemaal sprakeloos”.

“De stemming was gezet voor de onderlinge persoonlijke kennismaking die volgde. Geen mooie praatjes over het werk wat we allemaal leveren maar interesse in elkaars leven. Wat beweegt jou om dit werk te doen? Wat heeft jou geraakt en waar ben je trots op? Na afloop werd er onder het genot van een drankje en een hapje veel nagepraat. Dat de middag op deze manier ingevuld zou worden hadden ze niet verwacht, maar wel heel erg gewaardeerd. En we horen nog steeds van aanwezigen dat ze het goed vonden. Wat ons betreft, complimenten aan Zout. En nu op naar een goede samenwerking rondom onze statushouders zodat zij hun plek weten te vinden in ons land!”

Lot van Schendel & Carien van Weezel
Gemeente Breda